Francúzsko je jedna z najväčších krajín Európy s približne 67 miliónmi obyvateľov. Môže sa pýšiť svojou riviérou, bohatou históriou a takisto aj kultúrou. Francúzi sú hrdí patrioti a na svoj národ, zvyky a hlavne pokrmy nedajú dopustiť.
Francúzska kuchyňa je celosvetovo preslávená a nepochybne sa radí medzi svetové topky. Je špecifická svojou originalitou a rozmanitosťou. Pre francúzsku kuchyňu sú typické najmä pokrmy pripravované z rýb a morských plodov, vrátané symbolických slimákov. Vraj ich dokážu pripraviť až na 500 rôznych spôsobov! Francúzi majú taktiež v obľube aj klasické mäso, hlavne jahňacie a hovädzie, no nepohrdnú ani teľacinou a hydinou. Ako prílohu k jedlám často podávajú zeleninu pripravovanú na desiatky rôznych spôsobov. Vo veľkej miere konzumujú napríklad mrkvu, artičoky, baklažány a špenát.

paříž

Výrazným prvkom vo francúzskej kuchyni sú takisto koreniny a bylinky. Biele či čierne korenie, kari, rôzne druhy chilli alebo sladká paprika. Z bylín používajú najmä rozmarín, bazalku, estragón a petržlenová vňať.
Pri varení je takisto veľmi často používané víno a pivo na zvýraznenie chuti, prípadne niektoré druhy koňakov na flambovanie. Takýto alkohol pridávajú predovšetkým do omáčok. Okrem spomínaného vína, majú vo francúzskej kuchyni svoje miesto aj vínne octy, rovnako aj ovocné.
Samozrejme, vo francúzskej kuchyni nesmú chýbať syry a mliečne výrobky. Syry pridávajú do všetkého, kde sa to dá a servírujú ich ako predjedlá alebo dezerty, no tiež sa veľmi často pridávajú do omáčok a polievok. Francúzi sú hrdí na svojho kráľa syrov Rokfort, no veľmi často sa vo francúzskej kuchyni stretneme aj s Camembertom alebo Ementálom.

vaření

Francúzsko je jednou z mnoha krajín, ktoré by sme mohli nazvať pravým domovom viniča a ich vinice poskytujú naozaj rozmanitý výber tých najkvalitnejších vín. Vo Francúzsku sa traduje, že k jedlám z bieleho mäsa sa podáva jedine biele víno, k ťažším mäsám zas červené. Medzi najznámejšie a najkvalitnejšie francúzske vína patria jednoznačne Chardonnay a Merlot, ale známe sú takisto vína z okolia Bordeaux.
A na záver, múčniky. Francúzi sú známi, že ich jedlá obsahujú minimálne tri chody a dezert nesmie chýbať. Palacinky s rôznymi náplňami, na sladko či na slano, ovocné koláče, zmrzliny alebo krémové pudingy.
Francúzska kuchyňa je jednoznačne a bez pochýb nesmierne originálna a môžeme jej poďakovať za množstvo ingrediencií, jedál a špecialít, ktoré sme prezvali aj my.